Σύμφωνα με τον ιστορικό Πολύβιο, η Λύττος η Λύκτος, είναι η αρχαιότερη πόλη της Κρήτης. Βρίσκεται 1 χλμ. ΒΑ του σημερινού χωριού Λύττος του Δήμου Καστελλίου, που παλαιότερα ονομαζόταν Ξιδάς. Βρίσκεται σε ύψωμα 656μ. και πάνω στα ερείπιά της βρίσκονται σήμερα κτισμένες δύο εκκλησίες, ο «Τίμιος Σταυρός» και ο «Άγιος Γεώργιος».
Η Λύττος πήρε αυτό το όνομα, -σύμφωνα με τον Στέφανο Βυζάντιο-, από την υψηλή θέση στην οποία ήταν κτισμένη, πάνω σε γήλοφους στις δυτικές υπόρειες των Λασιθιώτικων βουνών. Ο Ησίοδος την αναφέρει στην Θεογονία του σαν πλούσια χώρα της Κρήτης, καθώς επίσης και ο Όμηρος με το επίθετο «ευκτισμένη», δηλαδή καλοκτισμένη. Ακόμη αναφέρεται από τον Σκύλακα, τον Στράβωνα και τον Ιεροκλή στην Πολιτική του Γεωγραφία. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, η Ρέα στάλθηκε από τους γονείς της στη Λύκτο, για να γεννήσει τον Δία.
Η Λύκτος ήταν από τις αρχαιότερες αποικίες των Λακεδαιμονίων. Την Δωρική καταγωγή της Λύκτου φανερώνει και νεώτερος τύπος του ονόματός της Καρνησόπολις. Το πήρε, -σύμφωνα με τον Ψιλάκη-, από τη λατρεία του Καρνείου Απόλλωνος, προς τιμή του οποίου ετελούντο αγώνες και εορτές. Στον αποικισμό της Λύκτου εμπλέκονται και οι Αθηναίοι.

Η πόλη της Λύττου είναι κτισμένη πάνω σε ύψωμα με διάφορες κορυφές και ελάχιστο επίπεδο έδαφος. Τα κοινά συσσίτια που σύμφωνα με τον «Δωσιάδα τον Κρητικό» γίνονταν στην Λύττο αποτελούν αξιόλογο θέμα μελέτης, Για την ύδρευσή της η Λύκτος είχε μεταφέρει το νερό της πηγής Κουρνιά, που βρίσκεται μεταξύ Κεράς και Κράσι, με υδραγωγείο, μέρος του οποίου ήταν σκαλισμένο σε βράχο. Επίσης χρησιμοποιείτο μια τεράστια πέτρινη υδατογέφυρα, χωρίς τόξα, μέρος της οποίας σώζεται βορείως της Κασταμονίτσας. Το μνημείο προκαλεί εντύπωση ακόμη και σήμερα. Η Λύκτος είχε κόψει κατά περιόδους διαφόρων τύπων νομίσματα. Έμβλημα των νομισμάτων της ήταν ο αετός με ανοιχτά φτερά, καθώς επίσης και η κεφαλή αγριογούρουνου με την λέξη ΛΥΤΤΙΩΝ. Μετά την συνθήκη μεταξύ Λύκτου και Ιεράπυτνας το 113 π.κ.χ., στήθηκε στήλη στον ναό της Πολιάδας Αθηνάς της Λύκτου.
Πολλά είναι τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, όπως γλυπτά και επιγραφές, όπως τα δύο ψηφίσματα της πόλης των Λυττίων γραμμένα βουστροφηδόν. Το 1951, βρέθηκε τετράγωνο αναθηματικό βάθρο, με ανάγλυφη παράσταση ήρωα, μπροστά σε άλογο και σκυλιά που ορμούν σε ελάφι και ζαρκάδι. Φέρει την επιγραφή : ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ. Το 1970 η κ. Αγγελική Λεμπέση ανέσκαψε τμήμα οικίας ελληνιστικής περιόδου που είχε πιθανώς καταστραφεί από την εκστρατεία των Κνωσίων το 220 π.κ.χ.
Πηγή: www.28910.gr
Ευχαριστούμε πολύ!!
ΑπάντησηΔιαγραφή