Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Αρχαίο Θέατρο Λεοντίου στο νομό Αχαΐας


Το Αρχαίο Θέατρο Λεοντίου βρίσκεται στην πόλη του Λεοντίου (αρχαία πόλη της αχαϊας) απέναντι από το χωριό Άνω Βλασιά, στο λόφο Καστρίτσι, στον οδικό άξονα Καλαβρύτων - Χαλανδρίτσας - Πατρών, σε απόσταση 35 χιλ. από την πόλη των Καλαβρύτων. Το κοίλο του θεάτρου ανακαλύφθηκε το 1958 ύστερα από ανασκαφές, με αρχαιολόγο Ν. Γιαλούρη. Σήμερα έχουν αποκαλυφθεί εννέα σειρές εδωλίων, λείψανο των οχυρώσεων και των πύργων της ακρόπολης, καθώς και ερείπια τριών μεγάλων κτιρίων. Οι πάροδοι του θεάτρου σώζονται σε ύψος δύο μέτρων. Από τα πέτρινα εδώλιά του θεάτρου οι αρχαίοι Λεοντιείς έβλεπαν την λαμπρότητα της Αχαϊκής φύσης, τα ελατοδάση του Ερύμανθου και τη κοιλάδα του Σελινούντα

Το Λεόντιο, αν και ήταν ακμαία και ισχυρή πόλη, είχε ωραία σπίτια και θέατρο, δυστυχώς έμεινε περισσότερο γνωστό ως γενέτειρα ενός μεγάλου προδότη της ελληνιστικής εποχής. Αυτός ήταν ο Καλλικράτης. ο οποίος ήταν κάποτε στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας, αλλά δυστυχώς δεν τιμούσε το αξίωμα του. Γι΄ αυτό και ο Παυσανίας τον ονομάζει «κακό δαίμονα όλης της Ελλάδας». Ο εν λόγω «δαίμονας» ήταν στρατηγός την εποχή που οι Ρωμαίοι έκαναν ένα λυσσαλέο αγώνα για να κατακτήσουν την αρχαία Ελλάδα, οπότε βρήκαν άριστο συνεργάτη στο πρόσωπο του Λεοντίσιου Καλλικράτη, ο οποίος - με το αζημίωτο φυσικά-συνεργάστηκε μαζί τους για την καταστροφή και των Αχαιών και της Ελλάδας. Κατάφερε μάλιστα να στείλει πάνω από 1.000 επιφανείς Έλληνες σιδηροδέσμιους στη Ρώμη, κατασυκοφαντώντας τους ότι συνεργάστηκαν με το Μακεδόνα βασιλιά Περσέα (τον κύριο αντίπαλο των Ρωμαίων στην Ελλάδα). Οι αδίκως συλληφθέντες στάλθηκαν εξορία σε χωριά της Σικελίας και μόνο το ένα τρίτο από αυτούς επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια. Ο άτιμος ο Καλλικράτης δεν απόλαυσε για πολύ την προδοσία του και πέθανε εν πλω πηγαίνοντας στη Ρώμη με τους Ρωμαίους συνεταίρους του. 


Το Λεόντιο άκμασε ιδιαίτερα τον 4ο π.κ.χ. αιώνα και παρότι ήταν οχυρωμένο με τείχη και κυκλικούς και τετράγωνους πύργους, καταστράφηκε στα τέλη του 3ου π.κ.χ. αιώνα, πιθανότατα από το Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Ε΄. 
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου