Στις ανατολικές υπώρειες της ακρόπολης της αρχαίας Σικυώνος, πολύ κοντά στην αρχαία Αγορά της πόλης κατασκευάστηκε το θέατρό της στο τέλος του 4ου π.κ.χ. αιώνα, με terminus ante quem το 251
π.κ.χ.. Θεωρείται ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά θέατρα αυτού του μεγέθους με διάμετρο ορχήστρας 20 μ και του κοίλου 125 μ. Το κοίλο του χωρισμένο σε δύο μέρη με ένα διάζωμα διαιρείται σε 15 κερκίδες με 16 ακτινωτές κλίμακες. Επειδή η ανασκαφική έρευνα στο κοίλο δεν έχει ολοκληρωθεί οι σειρές των εδωλίων δεν μπορούν επακριβώς να προσδιοριστούν. Περιμετρικά της ορχήστρας είναι τοποθετημένα τα καθίσματα των επισήμων (προεδρία) με ερεισίνωτα και ερεισίχειρα ιδιαίτερα επιμελημένα. Στο άνω διάζωμα έχει δύο θολωτές διόδους σε κάθε απόληξη του κοίλου, ενώ στις παρόδους υπήρχαν πύλες όμοιες με αυτές του θεάτρου του Ασκληπιείου Επιδαύρου.
Το σκηνικό οικοδόμημα αποτελείται από το προσκήνιο και την κυρίως σκηνή διαχωρισμένη σε πολυάριθμους χώρους. Σε μεταγενέστερη οικοδομική φάση το προσκήνιο αντικαταστάθηκε από κτιστό λογείο (pulpitum). Η σκηνή ήταν διακοσμημένη με γλυπτά και έφερε πλούσια αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Εκτός από θεατρικές παραστάσεις στο θέατρο γίνονταν και πολιτικές συγκεντρώσεις.
Οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες στην Σικυώνα έγιναν το 1887-91 από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα (1920) οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από την Αρχαιολογική Εταιρεία, η οποία μέχρι σήμερα διατηρεί το δικαίωμα της ανασκαφής και της αποκάλυψης του θεάτρου. Η τελευταία ανασκαφική έρευνα έγινε το 1984 από την έφορο των Αρχαιοτήτων Π. Κρυστάλλη-Βότση. Τότε αποκαλύφθηκαν εννέα σειρές των εδωλίων του κοίλου.
Το θέατρο χρησιμοποιείται σήμερα για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Περιήγηση στο χώρο του θεάτρου (πατήστε πάνω στις επόμενες 3 φωτογραφίες)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου