Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Το κάστρο της Παροικιάς Πάρου


Το κάστρο χτίστηκε το 1260 από τον Βενετό δούκα της Νάξου. Είχε εληπτικό σχήμα και στα βορειοανατολικά ορθογώνιο αμυντικό πύργο. Το δυτικό τμήμα του τοίχου έχει καταποντιστεί στη θάλασσα. Χάρη στη πολυχρονή έρευνα του Γερμανού αρχιτέκτονα G. GRUBEN  έχουμε κάποιες ενδείξεις για την αρχιτέκτονική της αρχαίας πόλης. Η έρευνα στηρίχτηκε κυρίως στα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη που ήταν ετοιχισμένα σε κτίσματα μετεγενεστέρων περιόδων.  Ο G. GRUBEN  απέδωσε τμήμα περιθυρώματος και ιωνικά κυμάτια, χτισμένα στο Φραγικο κάστρο, σε αρχαίο νάο αφιερωμένο στη λατρεία της Κορης εντός του άστεως, που σύμφωνα με επιγραφές σωζόταν εώς τον 4ο αιώνα π.κ.χ. και διακοσμηθεί με νέα γλυπτά.

Ένα άλλο οικοδόμημα ταυτίστηκε από τη βάση τοίχου με κυμάτιο και ένα πλαίσιο θύρας, η οποία έκλεινε με κιγκλίδωμα. Προίκεται μάλλον για «θησαυρό» πουνχρονολογείται στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.κ.χ. Πλήθος σπονδύλων από κίονες και τμήματα επιστυλίου ανήκουν σε κτήριο και σε στοά της αρχαίας αγοράς της πόλης, που επισκευάστηκε την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτοα Αδριανού (2ος αίωνας μ.κ.χ.), όπως μαρτυρεί επιγραφή εντοιχισμένη επίσης στο κάστρο.  

Ο πύργος του κάστρου έχει ενσωματωμένα τμήματα από μαρμάρινο κτίσμα του 4ου αιώνα π.κ.χ. μικρών διαστάσεων. Το μνημείο είναι ορατό σήμερα, γιατί ο  Rubensohn στις άρχες του 20ου αιώνα γκρέμισε τμήμα του πύργου για να το αποκαλύψει. Πρόκειται για τμήμα κυκλικής θόλου, διάμετρος 3,30 μέτρα, διακοσμημένης με δωρικό θριγκό, που ήταν αφιερωμένη στην Εστία, όπως μαρτυρεί σχετική επιγραφή.

Στον πύργο επίσης είναι εντοιχισμένα τμήματα από μαρμάρινο επιστύλιο, μήκους 115 μέτρα που άνηκε σε δωρική τετράπλευρη στοά των ελληνιστικών χρόνων, αν κι η επιγραφή που διακρίνεται στο επιστύλιο ανήκει στους ρωμαικούς αυτοκρατορικούς χρόνους, στην εποχή του Αδριανού (2ος αιώνας μ.κ.χ.).

Πηγή: www.abettergreece.com







 





Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου