Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Θέατρο Αρχαίας Κορίνθου


Το Αρχαίο Θέατρο χωριτικότητας 18000 περίπου θεατών βρίσκεται βόρεια του Ωδείου και εντοπίσθηκε το 1896 από την Α.Σ.Κ.Σ. Το μεγαλύτερο τμήμα του δεν έχει ανασκαφεί. Η πρώτη φάση χρονολογείται στον ύστερο 5ο πρώιμο  4ο π.κ.χ. αι.κατά την οποία οι θεατές κάθονταν στο φυσικό κοίλωμα της γης. Κατά τον ύστερο  4ο πρώιμο  3ο π.κ.χ.  αι.  υπήρχε λίθινη σκηνή.  Ανακατασκευή του Θεάτρου γίνεται στον ύστερο 1ο π.κ.χ. αι., ενώ τον πρώιμο 1ο μ.κ.χ. αι. το κοίλο γίνεται πιο επικλινές. Το 77  μ.κ.χ.  γίνονται επισκευές μετά το σεισμό.  Την εποχή του Αδριανού πραγματοποιείται πλήρης ανακατασκευή του Θεάτρου με τριώροφο κιονωτό προσκήνιο,  το οποίο διέθετε τρεις εισόδους αψιδωτής κάτοψης. Γενική άποψη του θεάτρου

Τον πρώιμο 3ο αι. μ.κ.χ. το θέατρο μετατράπηκε σε αρένα για θηριομαχίες και μονομαχίες, ενώ οι 10  πρώτες σειρές των εδωλίων απομακρύνθηκαν για τη δημιουργία δεξαμενής.  Κατά τη ρωμαϊκή συνήθεια η δεξαμενή γέμιζε με νερό για ναυτικά θεάματα.  Στον ύστερο  3ο αι.  το θέατρο ανασχεδιάσθηκε, ανυψώθηκε το επίπεδο της ορχήστρας και κατασκευάσθηκε μια νέα βαθύτερη σκηνή. Η καταστροφή του Θεάτρου επήλθε με την εισβολή του Αλαρίχου το 396 μ.κ.χ. ή το 375 μ.κ.χ. από σεισμό. 

Το Αρχαίο Θέατρο δεν έχει ανασκαφεί πλήρως,  διατηρείται σε μέτρια κατάσταση διατήρησης  και με τη σημερινή του εικόνα δεν προσφέρεται για    διεξαγωγή σύγχρονων παραστάσεων ή άλλων εκδηλώσεων.





Πηγή: www.diazoma.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου