Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Φερεκύδης Βάβυος Σύριος (6ος αι. π.κ.χ.)


Ο Φερεκύδης Βάβυος Σύριος όπως τον αναφέρουν οι περισσότεροι αρχαίοι συγγραφείς, φιλόσοφος και ποιητής, καταγόταν από τη Σύρο. Αναφέρεται επίσης κι ως δάσκαλος του Πυθαγόρα. Κυριότερο έργο του είναι το Επτάμυχος Θεοκρασία ή Θεογονία που είναι προσωπική εκδοχή της θεογονίας με σκοπό να δώσει τις δικές του απαντήσεις σε διάφορα προβλήματα καταγωγής και ονομασίας των θεών.

Η θεογονία του Φερεκύδη στηρίζεται στην άποψη ότι από τρία κοσμικά στοιχεία, τον Ζάντα, τον Χρόνο και τη Χθονίη, από τρεις Θεούς δηλαδή που «ήσαν αεί» υπήρχαν ανέκαθεν μέσα στο σύμπαν, κατάγεται όλη η επόμενη πολυπληθής γενιά των Ελλήνων Θεών.

Στο ψηλότερο σημείο της Άνω Σύρου στο πάνω Τέρμα, βρίσκεται η προτομή του Φερεκύδη, ενώ μετά την Κυπερούσα, η παράδοση αναφέρει ότι βρίσκεται η σπηλιά του Φερεκύδη, ενώ μια άλλη σπηλιά αναφέρεται στη περιοχή "Αληθινή".


Τα έργα του Φερεκύδη:

«Ηλιοτρόπιον ή Σκιάθηρον» κατασκεύασε όργανο, που ήταν ένα είδος τελειοποιημένου γνώμονος και χρησίμευε για τον καθορισμό μεσημβρινής γραμμής, τον υπολογισμό της διάρκεια του έτους και του γεωγραφικού πλάτους. Το έφτιαξε στην Σάμο. 
«Περί των επτά τμημάτων του Σύμπαντος» Άπειρον διάστημα- ουρανός απλανών αστέρων- ουρανός πλανητών- σφαίρα ηλίου- σφαίρα σελήνης- σφαίρα γής- τα υπό την γήν. 
«Πεντέμυχος» ή Θεογονία που είναι προσωπική εκδοχή της θεογονίας με σκοπό να δώσει τις δικές του απαντήσεις σε διάφορα προβλήματα καταγωγής και ονομασίας των θεών.Η θεογονία του Φερεκύδη στηρίζεται στην άποψη ότι απο τρία κοσμικά στοιχεία Ζής (Ζεύς), Χρόνος (Κρόνος), Χθονιή (Γή) από τρείς Θεούς δηλαδή που «ήσαν αεί» υπήρχαν ανέκαθεν μέσα στο σύμπαν, κατάγεται όλη η επόμενη πολυπληθής γενιά των Ελλήνων Θεών.
Ο Φερεκύδης προέβλεπε τις εκλείψεις ηλίου και σελήνης.


Προς τιμή του φιλόσοφου, ονομάστηκε "ΦΕΡΕΚΥΔΗΣ ΕΚ ΣΥΡΙΗΣ" το νέο Κέντρο Πολιτισμού-Επικοινωνίας και Αειφόρου Ανάπτυξης που ιδρύθηκε ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2007, με τη μορφή Αστικής Εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Είναι επιστημονικό κέντρο έρευνας και εφαρμογής προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, στους τομείς του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού καθώς και προγραμμάτων κοινωνικής παρέμβασης σε επίπεδο κοινότητας. Εστιάζοντας στην ανθρώπινη επικοινωνία, το Κέντρο "ΦΕΡΕΚΥΔΗΣ ΕΚ ΣΥΡΙΗΣ" εφαρμόζει καινοτόμες μεθόδους μέσα από τη διεπιστημονική συνεργασία επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων στο Περιβάλλον και στον Πολιτισμό.

Ο ΦΕΡΕΚΥΔΗΣ είναι ένας χώρος συναντήσεων και επικοινωνίας νέων μέσω του θεάτρου, του πολιτισμού και της ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον όπως επίσης μια κίνηση πολιτιστική.

Συμμετέχουν επαγγελματίες που έχουν διαλέξει να δουλεύουν με νέους εθελοντικά, που εκπαιδεύονται ή έχουν ξεκινήσει να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ζωή. Είναι ένας χώρος που καλλιτέχνες, ομάδες, νέοι, εμψυχωτές και πολίτες, μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τις τεχνικές τους, τις απόψεις τους για το θέατρο τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Είναι ένα χώρος ιδεών και διαφορετικών οπτικών, μέσα στον οποίο συναντιούνται άνθρωποι με κοινές αξίες και στόχους. Ο ΦΕΡΕΚΥΔΗΣ τοποθετεί στο κέντρο τον άνθρωπο. Θεωρεί ότι ο πολιτισμός και η επικοινωνία βοηθά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του ανθρώπου, ώστε να γίνει ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Η αναζήτηση του ''ΕΥ ΖΗΝ'' είναι μέρος αυτής της διεργασίας. Θεωρεί επίσης ότι το Θέατρο και ο Πολιτισμός, είναι ένας χώρος συνάντησης της κοινότητας, που οι πολίτες εκφράζουν και συζητούν το βίωμα τους και το όραμα τους για τον άνθρωπο και την κοινωνία όπως και για το Περιβάλλον και την Αειφόρο ανάπτυξη μέσα από μια ολιστική προσέγγιση.


Πηγή: www.syrosinfo.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου