Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στα νησιά του Ιώνιου Πελάγους της κατοχή


ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι Γερμανοί ναζί δεν σεβάσθηκαν ούτε ττιν Κέρκυρα, παρ’ όλο που παραδοσιακά είχαν καλές σχέσεις μαζί της, από την εποχή που ο Κάίζερ Γουλίέλμος Β’ αγάπησε τις Μπενίτσες - το κάποτε ήρεμο ψαροχώρι - και οι Γαστουριώτισσες του είχαν αφιερώσει και έναν χορό! Αγόρασε το «Αχίλλειο» και έκαμε εδώ τον αρχαιολόγο, τάχα.(18)
Ως και η Ιώνιος Ακαδημία, που στεγάζεται σε ένα ενετικό κτήριο, το οποίο καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, βομβαρδίσθηκε ανελέητα, το 1943, από τους Γερμα­νούς.

Οι Γερμανοί κατέλαβαν το κτήριο της Ρολλίνας, όπου είχαν συγκεντρωθεί τα αντικείμενα των Μουσείων. Διέταξαν δε απ’ αυτό την ταχύτατη απομάκρυνση των αρχαίων.



ΚΕΦΑΑΟΝΙΑ

Οι Γερμανοί επίταξαν το Μουσείο Αργοστολιού, παρά τις υποσχέσεις τους.

Στην Κεφαλλονιά τον Αύγουστο του 1943 έγινε γερμανική επίθεση, ενάντια στις ιταλικές δυνάμεις, που συνθηκολόγησαν με τους συμμάχους. Γι’ αυτό βομβαρδίσθηκε και την πλήρωσε το Αργοστόλι! Έγινε καταστροφή της πόλεως.


ΚΥΘΗΡΑ

Μάλλον με υπόδειξη αρχαιολόγου στις 6.6.1941 ο Γερμανός διοικητής Brunz αφαίρεσε από το φρούριο των Κυθήρων αρχαίο μαρμάρινο λέοντα, ο οποίος προερχόταν από την θέση Καστρί, της Παλαιοπόλεως, όπου ευρίσκετο η αρχαία Σκάνδεια!

Κι από εκεί κι έπειτα αρχίζει η «οδύσσεια» του μαρμαρωμένου λέοντα φρουρού των Κυθήρων. Ο Brunz έστειλε το λιοντάρι στην Γερμανία. Μέσα στην δίνη της καταρρεύσεως της ναζιστικής Γερμανίας, το λιοντάρι βρέθηκε παραπεταμένο σε μια πόλη στα Α. της χώρας. Οι εντόπιοι Γερμανοί έλεγαν ότι είναι από κάποιο νησί του Αιγαίου, αλλά δεν ήξεραν από ποιο. Φωτογραφίες του ξερριζωμένου λέοντος έφθασαν στην Πέργαμο, όπου αναγνωρίσθη­κε ο κλεμμένος φρουρός των Κυθήρων. Αλλά το ελληνικό κράτος δεν είχε διπλωματικές σχέσεις με την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Παρ’ όλ’ αυτά, οι Ανατολικογερμανοί, σε μια ένδειξη καλής θελήσεως, το επέστρειραν.


ΛΕΥΚΑΣ

Μετά τον θάνατο του Γερμανού αρχαιολόγου, Γ Δαίρπφελντ, το 1940, από την αρχαιο­λογική συλλογή λεηλατήθησαν ορισμένα αντικείμενα.


ΜΕΓΑΝΗΣΙ

Πλησίον του χωριού Σπαρτοχώρι στο Μεγανήσι, υπάρχει το Σπήλαιον του Δαίμονος ή Σπήλαιο του Κύκλωπος. Κάποιος Γερμανός αρχαιολόγος, το 1943, βρήκε εντός αυτού αρχαία πήλινα αγγεία, η τύχη των οποίων αγνοείται.

Γιώργος Λεκάκης
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου