Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Αρχαία Εγνατία Οδός


Η Εγνατία ήταν μεγάλη στρατιωτική και εμπορική οδός της αρχαιότητας, που την κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι στα τέλη του 2ου π.κ.χ. αιώνα. Ξεκινούσε από την Απολλωνία (σημερινό Δυρράχιο) με δύο βραχίονες που ενώνονταν στο εσωτερικό και έφτανε ως την Θεσσαλονίκη και τον 4ο αιώνα προεκτάθηκε ως την Κωνσταντινούπολη.

Η κατασκευή της υπολογίζεται ότι έγινε μεταξύ 146-120 π.κ.χ. και η διαδρομή που ακολουθούσε ήταν η εξής: από την Ρώμη μέσω της Αδριατικής που "εγεφυρώνετο" με πλοία περνούσε στο Δυρράχιο - Αχρίδα - Μοναστήρι - Έδεσσα - Πέλλα - Θεσσαλονίκη - Αμφίπολη -Φίλιπποι - πεδιάδα Κομοτηνής - Έβρος - Κύψελα. Εν συνεχεία επεκτάθηκε ανατολικότερα κι έφτασε μέχρι το Βυζάντιο, (Κωνσταντινούπολη).Δεν ήταν τυχαίο που ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος το 324 μ.κ.χ. αποφάσισε να μετακινήσει την πρωτεύουσα από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη.

Ήταν ένας δρόμος με συνολικό μήκος γύρω στα 1,100 χιλιόμετρα, ο οποίος συνέδεε τη Ρώμη με την ανατολική Μεσόγειο και εξυπηρέτησε για δύο χιλιάδες χρόνια περίπου τους πολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς σκοπούς τριών αυτοκρατοριών, της ρωμαϊκής, της βυζαντινής και της οθωμανικής.
Στη Θεσσαλονίκη, η σημερινή Εγνατία οδός αποτελεί τμήμα της αρχαίας οδού. Το όνομά της το πήρε από τον Ρωμαίο ανθύπατο Γναΐο Εγνάτιο διοικητή της Μακεδονίας.









μετρό Θεσσαλονίκης


Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου