Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η Ηχώ και ο Νάρκισσος


Όταν γεννήθηκε ο Νάρκισσος, γιος του ποταμού Κηφισού και της νύμφης Λειριώπης, ο μάντης Τειρεσίας προφήτευσε ότι θα ζήσει ως τα βαθειά γεράματα, γιατί δεν θα μάθει ποτέ τον εαυτό του. Σύμφωνα με μία από τις παραδόσεις ήταν τόσο όμορφος που κανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί στη γοητεία του. Ο Οβίδιος στο έργο του "Μεταμορφώσεις" αναφέρει ότι τον είχαν ερωτευθεί όλες οι νύμφες του δάσους. 

Η Ηχώ ήταν μια από τις νύμφες, που ήταν αγιάτρευτα ερωτευμένη με τον Νάρκισσο, αλλά δεν μπορούσε να του μιλήσει, γιατί την είχε τιμωρήσει η Ήρα, να επαναλαμβάνει μόνο την τελευταία λέξη της φράσης των άλλων, όταν κατάλαβε πως την παραπλανούσε κρατώντας την απασχολημένη με φλυαρίες, όταν ο Δίας ερωτοτροπούσε με τις άλλες νύμφες.

 Η Ηχώ ακολουθούσε παντού τον Νάρκισσο, σιωπηλή και ερωτευμένη. Μια μέρα που ο Νάρκισσος κυνηγούσε ελάφια, άκουσε δίπλα του ένα απρόσμενο θόρυβο.. 

-Είναι κανείς εδώ; ρώτησε και η Ηχώ απάντησε: εδώ…

Ξαφνιασμένος ο Νάρκισσος λέει: Έλα! Πλησίασε.. Η Ηχώ απαντά: Πλησίασε και με χαρά προχώρησε προς τον Νάρκισσο, αλλά εκείνος την έσπρωξε πάνω στους θάμνους και έφυγε. Η Ηχώ έμεινε για ώρες, μόνη της να κλαίει, επαναλαμβάνοντας την λέξη "πλησίασε". Πέρασε πολύς καιρός, αλλά η Ηχώ δεν μπορούσε να ξεχάσει τον Νάρκισσο και την άκαρδη και αδικαιολόγητη συμπεριφορά του. Συνέχισε να κλαίει με παράπονο και να επαναλαμβάνει ασταμάτητα την τελευταία λέξη του Ναρκίσσου, πλησίασε, πλησίασε…

Ο Νάρκισσος πηγαίνοντας μια μέρα στο κυνήγι του βρέθηκε μπροστά σε μια πανέμορφη λίμνη. Ξάπλωσε στην όχθη της και είδε την μορφή του να καθρεφτίζεται στα κρυστάλλινα νερά της. Ήταν τόση η έκπληξή του και ο θαυμασμός του για τη μορφή που έβλεπε, ώστε πέρασε ώρες κοιτάζοντας κάθε λεπτομέρεια του προσώπου του. Κάποια στιγμή προσπάθησε ν’ αγγίξει και να χαϊδέψει το απατηλό είδωλό του αλλά έχασε την ισορροπία του και έπεσε στα βαθειά νερά της λίμνης και πνίγηκε. Η Ηχώ, που δεν τον είχε συγχωρήσει, όλη την ώρα του φώναζε θυμωμένη: "Πλησίασε", μόλις είδε τον Νάρκισσο πεθαμένο, άρχισε να θρηνεί με τέτοιο σπαραγμό, που ο Δίας συγκινημένος μεταμόρφωσε τον Νάρκισσο σε ένα πανέμορφο λουλούδι της Άνοιξης και την Ηχώ την μεταμόρφωσε σε αέρινη φωνή, ώστε να μπορεί να χαϊδεύει, για πάντα, απαλά τα πέταλα του και να σκορπά τριγύρω το μεθυστικό άρωμά του και να θυμίζει τον ανεκπλήρωτο έρωτα…


Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου