Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΙχθυοκένταυροςΙχθυοκένταυρος σημαίνει Κένταυρος-ψάρι. Η λέξη χρησιμοποιείται και για όντα που οι μελετητές της μυθολογίας έχουν ονομάσει και Κενταυρο-Τρίτωνες. Ο Ιχθυοκένταυρος είναι ένα μυθολογικό τέρας που μοιάζει με Κένταυρο που έχει ουρά ψαριού το συναντάμε στην Ελληνική μυθολογία. Ποιο συγκεκριμένα στο άνω μέρος τους είναι άνθρωποι, το κάτω μπροστινό σώμα μοιάζει με αλόγου ή λιονταριού και το πίσω σώμα έχει κατάληξη ψαριού, κυρίως μοιάζει με ουρά δελφινιού.

Απεικονίζετε σε πολλά Ελληνικά και Ρωμαϊκά γλυπτά κυρίως σε έργα της μετακλασσικής περιόδου (5ου αι. π.κ.χ). Η αρχαιότερη σωζόμενη παράσταση με Ιχθυοκένταυρο θεωρείται εκείνη επί του μεγάλου βωμού της Περγάμου. Υπάρχουν ακόμα παραστάσεις Ιχθυοκένταυρου που απαγάγει Νηρηίδα συνοδευόμενος από δύο Ερωτιδείς, σε  ανάγλυφο του Βατικανού και στο Εθνικού Μουσείου Αθηνών καθώς και σε αντίστοιχο του Μονάχου.

Μύθοι ή παραδόσεις σχετιζόμενες με Ιχθυοκένταυρο δεν υπάρχουν. Συνεπώς μέχρι σήμερα θεωρείται δημιούργημα της καλλιτεχνικής μόνο μυθοπλασίας. Ιχθυοκένταυρος Περγάμου


Νηρηίδα φερόμενη πάνω σε Ιχθυοκένταυρο (200 π.Χ.)


Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου