Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Θεανώ η Θουρία ή Κροτωνιάτιδα (6ος αι. π.κ.χ.)


Η Θεανώ η Θουρία ήταν αρχαία Ελληνίδα μαθηματικός και αστρονόμος. Κατάγοταν από τους Θούριους της Κάτω Ιταλίας και άκμασε περί τον 6ο αιώνα π.κ.χ.

Η Θεανώ ήταν κόρη του ιατρού Βροντίνου. Στην αρχή υπήρξε μαθήτρια του Πυθαγόρα και στη συνέχεια σύζυγός του, έστω κι αν αναφέρεται πως ήταν 30 χρόνια νεότερη του. 

Δίδαξε αστρονομία και μαθηματικά στις Σχολές του Πυθαγόρα στη Σάμο και στον Κρότωνα. Μετά το θάνατο του συζύγου της επιμελήθηκε τη διάδοση της διδασκαλίας και του έργο του, τόσο στον κυρίως Ελλαδικό χώρο, όσο και στην Αίγυπτο, σε συνεργασία με τα παιδιά της τη Δαμώ, την Μαρία και Αριγνώτη και τους Μνήσαρχο και Τηλαύγη που ανέλαβαν με τη σειρά τους και τη διοίκηση των Πυθαγορείων σχολών.

Δεύτερος σύζυγός της μετά το θάνατο του Πυθαγόρα έγινε ο επίσης στενός μαθητής του Αρίσταιος, ο οποίος και ανέλαβε για μια περίοδο το Ομακοείο και την Πυθαγόρεια κοινότητα.

Την Θεανώ την Θουρία αναφέρουν οι Αθήναιος, Σούδα, Διογένης ο Λαέρτιος και ο Ιάμβλιχος. Θεωρείται η διασημότερη γυναίκα αστρονόμος και κοσμολόγος της αρχαιότητας.

Τα έργα της είναι

«Κοσμολογία»
«Θεώρημα της χρυσής τομής»
«Θεωρία των αριθμών»
«Κατασκευή του σύμπαντος»
«Βίος Πυθαγόρου» το οποίο δεν σώζεται και 
«Περί αρετής» το οποίο και αφιέρωσε στον μεγάλο πολεοδόμο και αρχιτέκτονα Ιππόδαμο. 

Σύμφωνα με την Θεανώ το σύμπαν είναι κατασκευασμένο από αριθμούς και απλές αναλογίες. Αποτελείται από 10 σφαίρες που είναι ομόκεντρες και αντιστοιχούν στον ήλιο, σελήνη, Κρόνο, Δία, Άρη, Αφριδίτη, Ερμή, Γη, Αντιχθόνα (Αντιγή) και στους Αστέρες. Οι πλανήτες κινούνται γύρω από «κεντρικό πύρ». Οι απλανείς αστέρες δεν κινούνται. Οι αποστάσεις μεταξύ των ομόκεντρων σφαιρών και του κεντρικού πυρός βρίσκονται στην ίδια αριθμητική αναλογία με τα διαστήματα της μουσικής κλίμακος.

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου