Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Tα νεκροταφεία της αρχαίας Αμβρακίας στην Άρτα

Η Αμβρακία είχε εκτεταμένα νεκροταφεία, που εντοπίστηκαν στους δυτικούς και ανατολικούς πρόποδες του λόφου της Περράνθης, ενώ φαίνεται πως είχαν οργανωθεί ήδη από την εποχή ίδρυσης της πόλης.

Πιο εκτεταμένο και, πιθανότατα, πιο σημαντικό ήταν το δυτικό νεκροταφείο κατά μήκος μάλιστα της αρχαίας ταφικής λεωφόρου, της «Ιεράς Οδού» των αρχαίων πόλεων, η οποία χρησιμοποιούνταν παράλληλα και σαν ο οδικός άξονας που ξεκινούσε από τη νότια πύλη του τείχους και κατέληγε στο επίνειο της πόλης, Άμβρακο. Η λεωφόρος, που χρησιμοποιούνταν από την αρχαϊκή εποχή και μέχρι τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, ήταν κατασκευασμένη από πλακόστρωτο με λειασμένες ασβεστολιθικές πλάκες στο ανατολικό τμήμα και ποταμίσια χαλίκια και λατύπη στο δυτικό, φτάνοντας σε μέγιστο πλάτος τα 12 μ., ενώ έχει αποκαλυφθεί σε μήκος περίπου 300 μ. Κατά τον 4ο αιώνα φαίνεται πως προστέθηκε ρείθρο – πεζοδρόμιο, από ασβεστολιθικές πλάκες πλάτους 1,20 μ.

Ο πιο μνημειακός και από τους πιο σημαντικούς ταφικούς περιβόλους στον ηπειρωτικό χώρο είναι το Πολυάνδριο, μήκους 12,50 και σωζόμενου ύψους 2,50 μ., που αποτελείται από τρεις δόμους ψευδοϊσόδομης τοιχοποιίας με ασβεστολιθικούς ογκόλιθους, πλαισιωμένους στην όψη με κυμάτιο, ενώ ενεπίγραφος δόμος αποτελούσε τμήμα της επίστεψης του. Η επιγραφή, αν και τμηματικά σωζόμενη, αναφέρεται πιθανότατα σε ναυμαχία μεταξύ των Κερκυραίων και των Κορινθίων με τη σύμπραξη των Αμβρακιωτών, που έλαβε χώρα στον Άραχθο ποταμό. Μάλιστα στην εν λόγω επιγραφή σώζεται η παλαιότερη αναφορά του ονόματος της αρχαίας πόλης «Ανπρακία».
Τη συνεργασία Κορινθίων και Αμβρακιωτών σε ναυμαχία του τέλους του 7ου αιώνα επιβεβαιώνουν και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ η μοναδική ταφή στο εσωτερικό του, σε επιμελημένης κατασκευής κιβωτιόσχημο τάφο, θεωρήθηκε ότι ανήκε σε σπουδαίο δημόσιο άνδρα.




Δυτικό νεκροταφείο









Πηγή: http://artapress.gr
ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ: http://www.lgepka.gr/nekrotafeia.pdf
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου