Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης στην Αρκαδία


Στην Αρκαδία, στο  κέντρο της Πελοποννήσου, η αρχαία πόλη της  Μεγαλόπολης  βρίσκεται περίπου 1,6 χλμ. νότια από την ομώνυμη σύγχρονη πόλη. Το αρχαίο θέατρο, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε χωρητικότητα κατά τον Παυσανία (Παυς.8,32,1), σχεδιάστηκε για έναν μεγάλο αριθμό θεατών (από 17.000 - 21.000 θεατές). Κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρησιμοποιεί τη φυσική κλίση της πλαγιάς του λόφου και χρησίμευε όχι μόνο ως θέατρο της πόλης, αλλά κυρίως για τη συγκέντρωση των αντιπροσώπων της αρκαδικής ομοσπονδίας.

Η πρώτη φάση της κατασκευής του χρονολογείτε στον 4ο π.κ.χ. αι. Κτίζεται λίγο μετά το 370  π.κ.χ. μαζί με το Θερσίλιο. Ανοιγμένο στα φυσικά πρανή του λόφου, το κοίλο του ήταν χωρισμένο σε τρία τμήματα. Η ημικυκλική ορχήστρα του είχε 30 μ. διάμετρο, ενώ η μέγιστη διάμετρος του κοίλου έφτανε τα 130 μ. περίπου.


Το κάτω τμήμα, χωρισμένο σε εννέα κερκίδες, διατηρεί σε καλή κατάσταση τις πρώτες σειρές των εδωλίων του καθώς και τις θέσεις της προεδρίας. Στο πίσω μέρος των ερεισίνωτων υπάρχουν χαραγμένες επιγραφές του 4ου και 3ου  π.κ.χ. αι. Η κιονοστοιχία του Θερσιλίου, που ήταν κτισμένο στη νότια πλευρά του θεάτρου, αποτελούσε ένα σκηνικό βάθος απέναντι στο κοίλο του θεάτρου, μία ξεχωριστεί καινοτομία στην αρχικεκτονική των θεάτρων των ενταγμένων στον πολεοδομικό ιστό μιας πόλης. Αρχικά υπήρχε μία κινητή ξύλινη σκηνή που αποσύρονταν και φυλάσσονταν στην  παράπλευρα (δυτική περίοδος ) κτισμένη σκηνοθήκη. Το κτιστό λίθινο προσκήνιο, του οποίου το θεμέλιο διατηρείται σήμερα, κατασκευάστηκε στη ρωμαϊκή περίοδο.
Το θέατρο  ανασκάφτηκε το 1890-91 και είναι μερικός αναστηλωμένο.














Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου