Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

26 Mαρτίου 1896 - 2η ημέρα των αγώνων

Αγώνας ξιφασκίας
Ως τόπος διεξαγωγής αυτού του αγωνίσματος επιλέχτηκε το κτήριο του Ζαππείου. Μια ειδική εξέδρα τοποθετήθηκε στο κέντρο της αίθουσας και οι θέσεις των θεατών σχημάτιζαν κύκλο γύρω της.


Την καθορισμένη ώρα, στις 10:00 το πρωί, έφτασε η βασιλική οικογένεια, η οποία έγινε δεκτή στα προπύλαια, και παρουσιάστηκαν οι αγωνιστές κατά ζεύγη, με την προβλεπόμενη προσωπίδα και την αιχμή του ξίφους τους καλυμμένη. Ο νικητής Λέων Πύργος ήταν ο πρώτος Έλληνας ολυμπιονίκης των αγώνων.
Στις 2:30 μ.μ. άρχισαν οι αθλητικοί αγώνες στο Στάδιο.

Δρόμος 110 μέτρων μετ' εμποδίων
Ξύλινα εμπόδια είχαν τοποθετηθεί στο στίβο σε πυκνά διαστήματα, πάνω από τα οποία έπρεπε να πηδήξουν οι δρομείς για να φτάσουν το νήμα. Αγωνίστηκαν οχτώ αθλητές, χωρισμένοι σε δύο σειρές.

Άλμα εις μήκος
Από τους δεκαοχτώ εγγεγραμμένους αθλητές μόνο οι οχτώ πήραν μέρος. Νικητής αναδείχθηκε ο Αμερικανός Ellery Clark από τη Βοστόνη, ο οποίος πήδηξε 6,35 μέτρα.

Τελικός 400 μέτρων
Πήραν μέρος ο πρώτος και o δεύτερος νικητής κάθε σειράς των δοκιμαστικών αγώνων της προηγούμενης μέρας. Την κούρσα κέρδισε ο Αμερικανός Thomas Burke, ο οποίος κάλυψε την απόσταση σε 54΄΄, και δεύτερος τερμάτισε ο συμπατριώτης του Herbert Jameson. Οι Αμερικανοί ενθουσιάστηκαν με τις αλλεπάλληλες νίκες τους.

Σφαίρα
Σ' αυτό το ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα αγώνισμα κορυφώθηκε το ενδιαφέρον των θεατών. Ο Robert Garrett ανακηρύχθηκε νικητής και για άλλη μια φορά η αμερικανική σημαία κυμάτισε νικήτρια, με τον ενθουσιασμό των Αμερικανών να φτάνει στο απόγειό του. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Μιλτιάδης Γκούσκος.

Άρση βαρών
Στη μέση της κονίστρας, σε χώμα σκεπασμένο με άμμο, διεξήχθη αυτό το αγώνισμα. Από τους οχτώ αθλητές που έλαβαν μέρος, νικητής στην άρση "δι' αμφοτέρων των χειρών" ανακηρύχθηκε ο Δανός Viggo Jensen, ενώ στο αγώνισμα "διά της μιας χειρός" κέρδισε ο Άγγλος Launceston Elliot.

Δρόμος 1.500 μέτρων
Οχτώ αθλητές συμμετείχαν σ' αυτό το τελευταίο αγώνισμα της ημέρας, νικητής του οποίου αναδείχθηκε ο Αυστραλός Edwin Flack.

Το βράδυ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, φωταγωγήθηκε η Ακρόπολη. Πολύχρωμες λάμψεις πυρσών πρόβαλαν από τον ιερό βράχο, τονίζοντας με το συμβολισμό αυτό τη σύνδεση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων με το αρχαίο παρελθόν.

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου