Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Αναξιµένης ο Λαµψακηνός (380 - 320 π.κ.χ)


Ο ιστορικός και ρήτορας Αναξιμένης ήταν γιος του Αριστοκλή, και μαθητής του Κυνικού φιλοσόφου Διογένη καθώς και του ρήτορα Ζωίλου του Αμφιπολίτη. Έζησε τον 4o π.κ.χ. αιώνα (περίπου 380-320). Υπήρξε σύγχρονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον οποίο λέγεται πως είχε παραδώσει μαθήματα φιλοσοφίας, και τον οποίο συνόδευσε στην εκστρατεία της Ασίας.

Υπάρχει ένα χαριτωμένο ανέκδοτο για τον τρόπο με τον οποίο ο Αναξιμένης έσωσε τη γενέτειρα του Λάμψακο από την οργή του Αλέξανδρου. Το έτος 334, οι Λαμψακηνοί είχαν συνεργαστεί με τους Πέρσες, και φοβούμενοι τιμωρία από τον Αλέξανδρο έστειλαν τον Αναξιμένη ως πρέσβη για να τον μεταπείσει. Ο Αλέξανδρος, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την αποστολή του Αναξιμένη, ορκίστηκε να πράξει ακριβώς το αντίθετο από κείνο που θα του ζητούσε. Ωστόσο, και ο Αναξιμένης γνώριζε τον όρκο του Αλέξανδρου και γι’ αυτό όταν τον συνάντησε τον παρότρυνε να καταστρέψει τη Λάμψακο. Ο Αλέξανδρος βρέθηκε σε μεγάλη αμηχανία και, όπως έγραψε ο Παυσανίας, αφού δεν μπόρεσε να μηχανευτεί άλλο σόφισμα, έδωσε συγνώμη στους Λαμψακηνούς, παρά τη θέληση του. Για την ύψιστη αυτή υπηρεσία του Αναξιμένη, οι Λαμψακηνοί του έστησαν ανδριάντα στην Ολυμπία.

Ο Αναξιμένης έγραψε τρία ιστορικά έργα από τα οποία μόνο αποσπάσματα διασώζονται. Αυτά είναι:
Τα  Ελληνικά  σε δώδεκα βιβλία, που αρχίζουν από τη Θεογονία και καταλήγουν στη μάχη της Μαντινείας (362 π.κ.χ.)   εξιστορώντας   όλα   τα   γεγονότα   Βαρβάρων   και Ελλήνων.
Τα Φιλιππικά, σε οκτώ βιβλία,   που αποτελούν ένα είδος ιστορίας του Φιλίππου του Μακεδόνα.
Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Επίσης του αποδίδεται ένα βιβλίο με τον τίτλο Τρικάρανος ή Τριπολιτικός, που είναι γεμάτο από ύβρεις εναντίον τριών πόλεων (των Αθηνών, των Θηβών, και της Σπάρτης)

Από τον Αναξιμένη, που ήταν και δεινός ρήτορας, προέρχεται και το πρώτο γνωστό ρητορικό έργο με τον τίτλο Ρητορική προς Αλέξανδρον. Η  Ρητορική περιέχει πλήθος γενικών οδηγιών προς τους ρήτορες.

Μαρία Σεφέρου

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου