Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Μενέδηµος (3ος αι. π.κ.χ.)


Ο Κυνικός Μενέδημος καταγόταν από τη Μικρά Ασία και έδρασε κατά το δεύτερο ήμισυ του 3ου π.κ.χ. αιώνα. Διέπρεψε ως συγγραφέας χρησιμοποιώντας ένα αυστηρά, ηθικοπλαστικό και πολεμικό στυλ.

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τη ζωή του και πολλοί συγχέουν τον Κυνικό φιλόσοφο Μενέδημο με τον ευγενούς καταγωγής εριστικό φιλόσοφο και πολιτικό Μενέδημο από την Ερέτρια, που ίδρυσε την 'Έρετριανή" Σχολή.

Ο Κυνικός, και μάλλον φανατικός φιλόσοφος, Μενέδημος υπήρξε μαθητής του Κολώτη από τη Λάμψακο (που με τη σειρά του ήταν μαθητής του Επικούρου). Όπως γράφει ο ιστορικός της φιλοσοφίας Ιππόβοτος, ο Μενέδημος συνήθιζε να περιφέρεται μεταμφιεσμένος ως Ερινύς, διακηρύσσοντας πως ήταν ένας κατάσκοπος απεσταλμένος από τον Άδη για να διαπιστώσει τις αμαρτίες των ανθρώπων. Έλεγε πως η αποστολή του ήταν να επιστρέψει στους θεούς του Άδη με μια αναφορά του τι είχε δει. Φορούσε ένα μαύρο χιτώνα που έφτανε έως τα δάχτυλα των ποδιών του, μία πορφυρά ζώνη γύρv από τη μέση του, ένα αρκαδικό καπέλο κεντημένο με τα δώδεκα ζωδιακά σύμβολα, μπότες τραγικού, παράλογα μακριά γένια, και μια μαγκούρα από φλαμουριά στο χέρι.


Μαρία Σεφέρου

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου