Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ιφιγένεια 1977


Η Ιφιγένεια (1977) που διεκδίκησε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας είναι παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Το σενάριο είναι του Μιχάλη Κακογιάννη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Διονύση Φωτόπουλου, τη μουσική έχει γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης και τη διεύθυνση φωτογραφίας είχε αναλάβει ο Γιώργος Αρβανίτης. 
Πρωταγωνιστές: η Ειρήνη Παππά (Κλυταιμνήστρα ), ο Κώστας Καζάκος (Αγαμέμνων), ο Κώστας Καρράς (Μενέλαος), ο Πάνος Μιχαλόπουλος (Αχιλλέας) και η Τατιάνα Παπαμόσχου (Ιφιγένεια).

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
«Ο Ευριπίδης είναι πάντα σύγχρονος γιατί γράφει για καταστάσεις που βρίσκουμε από αιώνων μέχρι σήμερα. Σ' όλη του τη ζωή αντέδρασε κατά της διαφθοράς, της καταπίεσης του πολέμου, της φιλοδοξίας, των θρησκευτικών προκαταλήψεων. Πρόσθεσα πρόσωπα που δεν εμφανίζονται στην τραγωδία: τον Οδυσσέα, τον μάντη Κάλχα, το στρατό. Έτσι προβάλλονται καθαρότερα οι σχέσεις που διέπουν την πολιτική πλεκτάνη. Με την έννοια, ότι ο πόλεμος διαβρώνει, καταστρέφει την ψυχή του ανθρώπου, σε σημείο που δεν λειτουργούν πια φυσιολογικά ούτε το άτομο, ούτε το πλήθος» 
(Μ. Κακογιάννης) 


Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου