Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ο ναού του Απόλλωνος στο Κακοταροβούνι Πελοποννήσου


Αρχαίος και παλαιοχριστιανικός ναός στο Κακοταροβούνι

Ο Ερύμανθος , το ψηλότερο βουνό του δήμου Λασιώνος και το κύριο όρος της Ηλείας, γνωστό Από τον Όμηρο ως Κατοικία Της Αρτέμιδος και του Πάνα, αποτελεί το φυσικό όριο των νομών Ηλείας και Αχαΐας. Ο κύριος όγκος του χωρίζεται σε δύο επιμήκεις οροσειρές. Η δυτική αρχίζει από τη Βλασία και εκτείνεται νότια σε μήκος 33 χλμ. ως το Κακοταροβούνι που αποτελεί έναν από τους κύριους εξώστες του οροπεδίου Φολόης.
Στο σημείο αυτό του Ερυμάνθου, στην άκρη ακριβώς της δυτικής οροσειράς είναι χτισμένος παλαιοχριστιανικός ναός, πάνω από αρχαίο ναό, που λόγω του σημείου ίσως ήταν αφιερωμένος στον Απόλωνα. Καταστράφηκε κατά τα πρώτα χρόνια της επικράτησης του Χριστιανισμού όπως φανερώνει και η αγιογραφία στο εσωτερικό του βυζαντινού ναού (εικονίζεται Άγιος να τραβά με σχοινί αρχαίο άγαλμα για να το καταρρίψει).

Πάνω στα θεμέλια του αρχαίου ναού Που παρέμειναν Δημιουργήθηκε Ο παλαιοχριστιανικός Ναός αφιερωμένος στην Παναγία τη Νοτενότησα . Σήμερα σώζονται τα ερείπια του δωρικού ναού από ασβεστόλιθο του Ερύμανθου, που χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση των ερειπωμένων κελιών και του βυζαντινού καθολικού της μονής.

Ο χρόνος κτίσεως του χριστιανικού ναού δεν είναι ακόμη γνωστός. Το οικοδόμημα έχει στηριχθεί πάνω σε δύο σειρές από παραλληλόγραμμους, μεγάλους, τέλεια τετραγωνισμένους και επεξεργασμένους λίθους διακοσμημένους με περίγλυφη κορνίζα, ερείπια του προϋπάρχοντος αρχαίου ναού.

Έχει ύψος 3 μέτρα περίπου χωρίς παράθυρα. Χωρίζεται σε τρία ισομεγέθη μέρη (νάρθηκας, κυρίως ναός, ιερό) που επικοινωνούν μεταξύ τους με μικρά ανοίγματα. Η στέγη στηρίζεται πάνω σε βυζαντινά τόξα, είναι σκεπασμένη με σχιστόπλακες που πάνω τους έχει φυτρώσει πουρνάρι. Στο εσωτερικό όπου είναι και το ιερό, υπάρχουν δύο δωρικά κιονόκρανα που το μεγαλύτερο στηρίζει την πλάκα της Αγίας τράπεζας. Έχει θαυμάσιες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και άλλες παλαιότερες που χρειάζονται κατάλληλη συντήρηση.

Ο ναός βρίσκεται σήμερα υπό κατάρρευση, αφού χρησιμοποιείται δυστυχώς μόνο ως κατάλυμα αιγοπροβάτων. Από την άλλη οι πλαγιές του βουνού είναι διάσπαρτες με κομμάτια κιόνων, κιονόκρανων και αρχιτεκτονικών μελών. Οι κίονες και τα σωζόμενα κιονόκρανα φέρουν 20 ραβδώσεις. Ένα κιονόκρανο περιμάζεψαν κάτοικοι από την πλαγιά του βουνού και ευτυχώς σώζεται ακέραιο σε γειτονικό χωριό.

Πλησίον του Ναού διακρίνεται ο περίβολος και σωροί λίθων από προϋπάρχοντα κελιά της μονής ή από παλαιότερα κτίσματα.

Τον παλαιοχριστιανικό ναό επισκέφθηκε το 1806 ο Άγγλος λοχαγός Leakeπου περιηγήθηκε την Ελλάδα επί μία πενταετία (1804-1810). Ο Leake τον χαρακτηρίζει ως παρεκκλήσιο όπου μας ενημερώνει ότι υπήρχε ως εδώ δάσος.














Πηγή: www.antroni.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου