Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Αρχαίο Νεκροταφείο Πάρου


Νεκροταφείο ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος έφερε στο φως η πρόσφατη αρχαιολογική σκαπάνη (1983). Η ύπαρξη πολλών τάφων διαφορετικού είδους από διαφορετικές εποχές δείχνει ότι το νεκροταφείο χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα (από τον 8ο αιώνα π.κ.χ. μέχρι τον 3ο αιώνα μ.κ.χ.). Σημαντικό εύρημα είναι ένας ομαδικός τάφος («πολυάνδριο») της γεωμετρικής περιόδου, που είναι και ο μοναδικός που έχει βρεθεί στο χώρο του Αιγαίου. Σήμερα ο χώρος λειτουργεί ως αρχαιολογικό πάρκο στο εκθετήριο του οποίου μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει πολλά ευρήματα.

Πρόκειται για το επίσημο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης με πολύ μεγάλη έκταση και χρήση από τον 8ο αιώνα π.κ.χ. έως και τον 2ο αιώνα μ.κ.χ. Οι ταφές της αρχαϊκής περιόδου (κιβωτιόσχημοι τάφοι και ταφές σε αγγεία) οργανώνονται σε χώρους που ορίζονται από μεγάλους κάθετους και οριζόντιους τοίχους. Στον 5ο αιώνα π.κ.χ. οι ταφές γίνονται κυρίως σε μαρμάρινες τεφροδόχους, αλλά και σε μνημειακές κατασκευές με βάθρα και επιτύμβιες στήλες. Στα ύστερα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια χρησιμοποιούνται κυρίως μαρμάρινες σαρκοφάγοι με βάθρο.

Η ανασκαφική έρευνα άρχισε το 1983 ύστερα από αίτηση του Δήμου Πάρου για την ανέγερση Πολιτιστικού κέντρου κοντά στο εμπορικό λιμάνι. Συνεχίστηκε μέχρι το 1985, οπότε φάνηκε ότι πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα νεκροταφεία στις Κυκλάδες. Η ανασκαφή συνάντησε πολλές δυσκολίες καθώς ο χώρος είχε μετατραπεί σε βάλτο με πυκνή βλάστηση εξαιτίας υπογείων υδάτων και του υψηλότερου επιπέδου της θάλασσας. Μετά το 1989 κατασκευάσθηκαν αγωγοί και αντλίες που βοήθησαν αποτελεσματικά στην αποστράγγιση του χώρου.

Έχουν συμπληρωθεί και αναστηλωθεί τα ταφικά μνημεία με τις επιτύμβιες αετωματικές στήλες καθώς και οι μαρμάρινες σαρκοφάγοι. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει διαμορφωθεί σε αρχαιολογικό πάρκο ορατό περιμετρικά. Εξωτερικά του χώρου, σε παλαιό κτίσμα που επισκευάστηκε, εκτίθενται αναπαραστάσεις ταφών, αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό της ανασκαφής.

Πηγή: www.paros-tours.gr



 








Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου