Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει για πρώτη φορά από τον ελληνικό ήλιο στον ιερό και ιστορικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας στης 20 Ιουλίου 1936.

Από τότε μέχρι και σήμερα, το μοναδικό στον κόσμο γεγονός της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας αποτελεί την τελετή εκείνη που «αναγγέλλει» παγκόσμια το γεγονός των Αγώνων. Η φλόγα ανάβει, «ταξιδεύει» στη διοργανώτρια χώρα καταλήγοντας στη διοργανώτρια πόλη την ημέρα της τελετής έναρξης των Αγώνων. Εκεί παραμένει άσβεστη καθ’ όλη τη διάρκεια τους, ως συνεχής υπόμνηση του τόπου που τους γέννησε.

Στο Βωμό της Ήρας, μπροστά από το ναό της θεότητας, λιτό και μυσταγωγικό, πραγματοποιείται το τελετουργικό της Αφής. Ιέρειες με αρχαϊκή ενδυμασία, πλαισιώνουν τον Βωμό, ενώ η Πρωθιέρεια με επίκληση στο θεό Απόλλωνα, ανάβει τη δάδα, χρησιμοποιώντας το κοίλο κάτοπτρο. Η φωτιά, σύμβολο της νίκης του ανθρώπου, του ορθολογισμού, της ελευθερίας και της ανθρώπινης εφευρετικότητας, σύμφωνα με το μύθο του Προμηθέα, φλέγεται εις ανάμνηση της φλόγας που έκαιγε κατά την αρχαιότητα, στο Βωμό της Εστίας στο Πρυτανείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η Πρωθιέρεια στη συνέχεια μεταδίδει τη φλόγα σε ένα μικρό πήλινο αγγείο και σε πομπή με όλες τις ιέρειες κατευθύνεται προς το Στάδιο. Περνώντας από την Ελιά, θα σταθούν και ο «αμφιθαλής παις», (ένα παιδί που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του) θα κόψει ένα κλαδί, σύμβολο της ειρήνης και βραβείο νίκης. Στο Στάδιο η Πρωθιέρεια ανάβει τη δάδα του πρώτου δρομέα και η λαμπαδηδρομία ξεκινά. Η φλόγα θα περάσει από χέρι σε χέρι ενώνοντας τους ανθρώπους και στέλνοντας το μήνυμα της ελπίδας, της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης των λαών.


Η επίκληση στο θεό Απόλλωνα
«Ιερά σιωπή! 
Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων.
Όρη και Τέμπη σιγήστε.
Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε.
Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.
Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,
στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα
για τη φιλοξενη πόλη της …(όνομα της διοργανώτριας πόλης).
Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ’ όλους τους λαούς της Γης
και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα.»


Το μεσημέρι της 20ης Ιουλίου του 1936 έγινε στην Αρχαία Ολυμπία για πρώτη φορά στην Ιστορία η αφή της φλόγας. Την φλόγα άναψε η Πρωθιέρεια, Κούλα Πράτσικα, πρωτοπόρος του κλασσικού χορού στην Ελλάδα, ενώ τότε νεαρές ιέρειες ήταν μεταξύ άλλων, η μετέπειτα και επί 40 χρόνια χορογράφος της τελετής Μαρία Χόρς, η Έλσα Βεργή και η ηθοποιός Αλέκα Κατσέλη. Πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Έλληνας διπλωμάτης Κωνσταντίνος Κονδύλης.

Κούλα ΠράτσικαΟι Πρωθιέρειες της τελετής αφής των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το 1936 μέχρι σήμερα:
          - Κούλα Πράτσικα (1936)
          - Μαρία Αγγελοπούλου (1948)
          - Ξανθίππη Πηχεών - Θεολογίτη (1952)
          - Αλέκα Μαζαράκη - Κατσέλη (1956, 1960, 1964)
          - Μαρία Μοσχολιού (1968, 1972, 1976, 1980)
          - Κατερίνα Διδασκάλου (1984, 1988)
          - Μαρία Παμπούκη (1992, 1996)
          - Θάλεια Προκοπίου (2000, 2004)


Κωνσταντίνος Κονδύλης

Κονδύλης ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος πραγματοποίησε την Ολυμπιακή φλόγα αναμμένη σε μια παραδοσιακή τελετή στην Αρχαία Ολυμπία για τους Αγώνες του Βερολίνου το καλοκαίρι 1936. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και υπηρέτησε ως διπλωμάτης τόσο στο εσωτερικό όσο και έξω από την Ελλάδα.

Ο πατέρας του εργαζόταν ως φύλακας στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών. Κονδύλης έζησε στο κέντρο της Αθήνας, ήταν ένας γλωσσολόγος και ένας πολύ καλός άνθρωπος ψάχνει, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία.

Ποτέ δεν παντρεύτηκε και, όπως ο ίδιος πήρε τα μεγαλύτερα, απέφυγε ποζάρουν για μια φωτογραφία, ακόμα και με τους συγγενείς, όπως ο ίδιος δεν μπορούσε να παραδεχθεί ότι είχε ετών. Μια φωτογραφία του κρατώντας την Ολυμπιακή δάδα είχε διακοσμημένα σπιρτόκουτα που πωλούνται στην Ελλάδα για πολλά χρόνια.

Ήταν μόνος στο σπίτι όταν πέθανε και ήταν μόνο μετά από τους γείτονές του, βρήκε το νεκρό σώμα του ότι η θλιβερή είδηση ​​του θανάτου του διαδόθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.


Οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι της τελετής αφής των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το 1936 μέχρι σήμερα:

          - Κωνσταντίνος Κονδύλης (1936 - διπλωμάτης)
          - Κωνσταντίνος Δημητρέλλης (1948 - στρατιώτης)
          - Χρήστος Παναγόπουλος (1952 - ιδιώτης)
          - Διονύσιος Παπαθανασόπουλος (1956 - ιδιώτης)
          - Τάκης Επιτρόπουλος (1960 - αθλητής δεκάθλου)
          - Γιώργος Μαρσέλλος (1964 - αθλητής 110 εμπ. και ύψους)
          - Χάρης Αϊβαλιώτης (1968 -  αθλητής 100 μ.)
          - Γιάννης Κιρκιλέσης (1972 - ιδιώτης από την περιοχή, 19 ετών)
          - Τάσος Ψυλλίδης (1976 - αθλητής 110 εμπ.)
          - Θανάσης Κοσμόπουλος (1980 - μαθητής από την περιοχή, 17 ετών)
          -1984: ---
          - Θανάσης Καλογιάννης (1988 - αθλητής 400 εμπ.)
          - Σάββας Σαριτζόγλου (1992 - αθλητής σφυροβολίας)
          - Κώστας Κουκοδήμος (1996 - αθλητής μήκους)
          - Λάμπρος Παπακώστας (2000 - αθλητής ύψους)
          - Κώστας Γκατσιούδης (2004 - αθλητής ακοντισμού)
          - Αλέξανδρος Νικολαΐδης (2008 - αθλητής τάε κβο ντο)Πλάνα από την πρώτη τελετή αφής στην ιστορία της Ολυμπιακής Φλόγας που πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου (1936).


Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου