Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Αρχαίο θέατρο Κασσώπης Πρέβεζα


Στο χώρο κάτω από τη ΒΔ ακρόπολη με απρόσκοπτη θέα στη χερσόνησο της Πρέβεζας,  τον Αμβρακικό κόλπο,  το Ιόνιο,  τη Λευκάδα και τα Ακαρνανικά όρη κατασκευάστηκε τον 3ο αι. π.κ.χ. το Θέατρο της πόλης.  

Δύο πολυγωνικά αναλήμματα,  ενισχυμένα με αντηρίδες στηρίζουν τα δύο άκρα του κοίλου,  που χωρίζεται από ενδιάμεσο διάζωμα σε δύο τμήματα με είκοσι τέσσερις σειρές λίθινων εδωλίων κάτω και δώδεκα σειρές επάνω αντίστοιχα. Στην κορυφή του κοίλου ένα πλατύτερο διάζωμα προστατεύεται εξωτερικά από τοίχο, ο οποίος φέρει άνοιγμα, που διευκόλυνε πιθανότατα την έξοδο των θεατών από το ανώτερο τμήμα του Θεάτρου. Έντεκα κλίμακες διαιρούσαν το κοίλο σε δέκα κερκίδες, με τις δύο ακρινές να έχουν το μισό πλάτος από τις υπόλοιπες. Ιδιομορφία παρουσιάζει η ορχήστρα του Θεάτρου καθώς δε σχηματίζει πλήρη κύκλο, αλλά τόξο μεγαλύτερο από το ημικύκλιο. Η σκηνή είναι ορθογώνια και πλαισιώνεται από δύο παρασκήνια,  που προεξείχαν εκατέρωθεν προς την ορχήστρα, μεταξύ των οποίων αναπτύσσεται προσκήνιο με έξι κίονες στην πρόσοψη. Η χωρητικότητα του Θεάτρου υπολογίζεται σε 5.000 ~ 6000 θεατές. 

Υφιστάμενη κατάσταση.  Στο πέρασμα των χρόνων και με την εγκατάλειψη της αρχαίας πόλης, το Θέατρο της Κασσώπης καλύφθηκε από οργιώδη βλάστηση, η οποία σε συνδυασμό με τις συνεχείς κατακρημνίσεις βράχων κατέστρεψαν σημαντικά τμήματα των εδωλίων του κοίλου, το οποίο καλύπτεται σήμερα σε όλη την έκτασή του από σύγχρονες επιχώσεις. 

Για την περιοχή του Θεάτρου, περιοχή ανεξερεύνητη και μη συστηματικά ανεσκαμμένη, ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά στην έρευνα.  Οι μελλοντικές εργασίες ανάδειξης του μνημείου,  αφενός μεν θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για την πλέον πολύβουη και πολυσύχναστη περιοχή της αρχαίας πόλης μετά ίσως από εκείνη της Αγοράς, αφετέρου δε θα καταστήσουν το ίδιο το μνημείο σε πρώτη φάση επισκέψιμο από το ευρύ κοινό και στο απώτερο μέλλον δυνάμενο ίσως  -υπό προϋποθέσεις- να υποδεχθεί θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις, δίνοντας ξανά ζωή στην αρχαία Κασσώπη.  

Αεροφωτογραφία του Θεάτρου

Γενική άποψη του κοίλου και της ορχήστρας του Θεάτρου

Όψη πολυγωνικού αναλήμματος

Ανώτερο τμήμα του κοίλου του Θεάτρου. Πολυγωνική τοιχοποιία  

Σειρές εδωλίων Θεάτρου με μία από τις κλίμακες

Γενική άποψη του κοίλου, της ορχήστρας και του σκηνικού οικοδομήματος του Θεάτρου

Λεπτομέρεια της σκηνής του Θεάτρου


Πηγή: www.diazoma.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου