Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο ή Στάδιο στη Πάτρα


Το ρωμαϊκό Αμφιθέατρο είναι έργο πιθανώς της εποχής του Δομιτιανού και μάλλον δώρο του αυτοκράτορα προς την πόλη για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της αποικίας. Η κατασκευή του πρέπει να έγινε μεταξύ 80 μ.κ.χ και 90 μ.κ.χ

Στην αρένα του σταδίου γίνονταν αθλητικοί, μουσικοί και θεατρικοί αγώνες, αλλά και οι γνωστές ρωμαϊκές θηριομαχίες και μονομαχίες.

Έχει επίμηκες σχήμα και διαθέτει δυο πέταλα ή σφενδόνες. Η βόρεια σφενδόνη που έχει αποκαλυφθεί, φέρει πυλίδα εισόδου, ενώ η νότια πρέπει να βρίσκεται (εκτιμούν οι αρχαιολόγοι) κάτω από την εκκλησία της Παντάνασσας και θα πρέπει επίσης να είχε άνοιγμα εισόδου.

Το καλύτερα διατηρημένο τμήμα του αμφιθεάτρου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά. Εκεί υπήρχαν δύο ή τρία διαζώματα, αλλά τα λίθινα εδώλια έχουν αφαιρεθεί. Κάτω από τα διαζώματα διατηρούνται υπόγειοι διάδρομοι και δώματα, που χρησίμευαν ως βοηθητικοί χώροι. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ενιαίο τμήμα του αμφιθεάτρου που έχει αποκαλυφθεί και είναι ορατό.

Οι διαστάσεις του Αμφιθεάτρου υπολογίζονται σε 200 μέτρα μήκος, 90 μέτρα πλάτος και η συνολική του έκταση φτάνει τα περίπου 20 στρέμματα.

Το ρωμαϊκό Αμφιθέατρο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κάτω από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου, σε γειτονικό χώρο προς το ρωμαϊκό Ωδείο, στην περιοχή των θεαμάτων της αρχαίας πόλης.

Το μνημείο ανακαλύφθηκε το 1972 και σήμερα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αποκάλυψη του αρχαιολογικού χώρου, αφού ακολούθησαν απαλλοτριώσεις αστικών ακινήτων χωρίς κριτήρια σε μία περιοχή που είναι δομημένη και άρα το κόστος των απαλλοτριώσεων είναι πολύ μεγάλο.

Μάλιστα, λόγω του ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια χωρίς το έργο να προχωρήσει, υπάρχουν σήμερα ιδιοκτήτες που ζητούν εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού λόγω στέρησης χρήσεως.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει προτείνει και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Πάτρας.

Στο πλαίσιο αυτό είχε προταθεί η απαλλοτρίωση της ζώνης σ' όλη τη διαδρομή του αρχαίου Υδραγωγείου, το οποίο ξεκινά από την Κοινότητα Ρωμανού και καταλήγει στο Κάστρο της πόλης.

Κοντά στο Κάστρο υπάρχει το Ρωμαϊκό Ωδείο, ενώ στα δυτικά του βρίσκεται το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο- Στάδιο.









Πηγή: www.thebest.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου