Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Αρχαίο Θέατρο Μήλου


Το αρχαίο θέατρο της Μήλου βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου, όπου εκτείνεται η αρχαία πόλη, μεταξύ των σύγχρονων οικισμών Τρυπητή και Κλήμα, σε μία εντυπωσιακή θέση με θέα τον κόλπο της Μήλου. Το μνημείο είναι εν μέρει ανασκαμμένο. Από τις μέχρι σήμερα ανασκαφές έχει αποκαλυφθεί η ορχήστρα, τμήμα του κοίλου, του σκηνικού οικοδομήματος και του δυτικού αναλήμματος.

Η σωζόμενη μορφή του θεάτρου ανήκει στη ρωμαϊκή εποχή, ωστόσο είναι πιθανόν η αρχική κατασκευή του οικοδομήματος να ανάγεται στην ελληνιστική εποχή. Η φυσική κλίση της πλαγιάς χρησιμοποιήθηκε για το κοίλο, το οποίο έχει την τυπική πεταλόσχημη χάραξη των αρχαίων ελληνικών θεάτρων. Από το κοίλο έχουν αποκαλυφθεί οι επτά κερκίδες με εδώλια από λευκό μάρμαρο έως και σε 9 σειρές. Κάθε σειρά έχει από τέσσερα έως πέντε εδώλια. Η προς τα επάνω έκταση του κοίλου δεν είναι γνωστή.

Η ορχήστρα είναι διαμορφωμένη σε βάθος περ. 1,70μ. κάτω από τη στάθμη των πλακών του διαζώματος, προκειμένου να λειτουργεί ως αρένα. Η κάθετη επιφάνεια του βράχου μεταξύ του επίπεδου της αρένας και των πλακών του διαζώματος έφερε επένδυση από μαρμάρινες πλάκες. Από το σκηνικό οικοδόμημα σώζονται ίχνη θεμελίωσης, τμήμα τοίχου, τμήμα του τοιχοβάτη καθώς και διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη. Ως προς τη μορφή του, τα αρχιτεκτονικά μέλη οδηγούν σε μικρασιατικά πρότυπα. Από τα δύο πλευρικά αναλήμματα του θεάτρου έχει αποκαλυφθεί εν μέρει μόνον το δυτικό.

Πάντου Πέγκυ
Αρχαιολόγος, ΚΑ΄ Ε.Π.Κ.Α.














Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου