Ιππίας ο Ηλείος (5ος αι. π.κ.χ.). Σοφιστής φιλόσοφος. Έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τους ομώνυμους πλατωνικούς διαλόγους, Ιππίας μείζων και Ιππίας ελάσσων. Παρουσιάζεται ως ο χαρακτηριστικός τύπος του σοφιστή, όπως νοείται από τον Πλάτωνα, ως κάτοχος δηλαδή και δάσκαλος επί πληρωμή μιας πανσπερμίας ειδικών επιστημονικών γνώσεων –της αστρονομίας, της γεωμετρίας, της γραμματικής, της μουσικής, της μυθολογίας κλπ.– χωρίς πνευματικό βάθος και υπευθυνότητα.
Κατά το βυζαντινό λεξικό Σουίδα, ήταν μαθητής του Ηγησιδάμου. Αναφέρεται ότι είχε σταλεί συχνά από την πατρίδα του, Ήλιδα, σε πρεσβείες, ιδίως προς τη Σπάρτη, και ότι είχε εκφωνήσει εντυπωσιακούς λόγους στην Ολυμπία. Παρουσιάζεται ως τολμηρός στην έκφραση, όχι όμως και στη σκέψη, ως εκπρόσωπος δηλαδή της κερδοσκοπικής σοφιστικής δημαγωγίας, σύμφωνα πάντοτε με την πλατωνική εκδοχή των σοφιστών. Σώζονται τίτλοι μόνο μερικών έργων του, όπως Συναγωγή (μάλλον αρχαιολογικού περιεχομένου), Τρωικός και Ολυμπιακών αναγραφή.
Η τετραγωνίζουσα από μερικούς συγγραφείς αναφέρεται ως τετραγωνίζουσα του Δεινόστρατου. Όμως ο Ιππίας ο Ηλείος είναι αρχαιότερος του Δεινόστρατου και με τη βοήθεια της τετραγωνίζουσας είχε τριχοτομήσει την γωνία. Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι συγγραφείς την αποδίδουν στον Ιππία. Επίσης με τη βοήθεια της τετραγωνίζουσας μπορούμε να διαιρέσουμε μια γωνία σε όσα ίσα μέρη θέλουμε.
Η εξίσωση της τετραγωνίζουσας σε καρτεσιανή μορφή είναι :
Η εξίσωση της τετραγωνίζουσας σε καρτεσιανή μορφή είναι :
420% λεγιτ
ΑπάντησηΔιαγραφή